
מה הקשר בין ההתפתחות של צורת הלב לאורך ההיסטוריה ועיצוב לוגו מוצלח? חקרתי, סיכמתי ולהלן הממצאים המרתקים.
יום האהבה נוסד בשנת 496 כדי לכבד את הקדוש המעונה ולנטינוס, שסייע לאוהבים וערך נישואים סודיים. ציון היום זכה לפופולריות במאה השבע-עשרה, כאשר הוא כלל פתקי אהבה פשוטים, מעוטרים לעתים קרובות בלבבות. עלייתו של יום האהבה סייעה מאוד בקידום צורת הלב. האובססיה הוויקטוריאנית לכרטיסי ברכה מקושטים הפכה את יום האהבה לאקסטרווגנזה עטורת לבבות, מנהג שנמשך על ידי חברות כרטיסי ברכה מודרניות ומותגים רבים אחרים גם כיום.
צורת הלב
צורת הלב, המוכרת באופן נרחב כסמל לאהבה וחיבה, התפתחה במשך מאות שנים. קשה להאמין שצורת הלב לא הייתה שם מאז ומעולם. האבולוציה של צורת הלב לא ברורה, אבל יש כמה תיאוריות.
צורות לב שימשו באמנות דקורטיבית על ידי חברות עתיקות. עלי קיסוס, תאנה ושושנת מים שימשו כולם באמנות ובהרלדיקה. קיסוס משמש לעתים קרובות כסמל לנאמנות. ייתכן שהסמליות של הצמח תרמה למשמעות המודרנית הסופית של צורת הלב.
תיאוריה בוטנית נוספת מערבת את סירנה, עיר מדינה בצפון אפריקה שהייתה כה ידועה בייצור של סילפיום, זן של שומר ענק עם שימושים קולינריים ורפואיים, עד שתרמילי הזרעים שלו בצורת לב היו מתנוססים על מטבעותיהם. כצמח שנחשב לאמצעי מניעה, הקשר של סילפיום למין עשוי היה לגרום לצורת הלב להיקשר לאהבה.
יש הסבורים שצורת הלב היא תיאור מסוגנן של האנטומיה האנושית, המייצגת את הצורה המעוקלת של השדיים, הישבן או איברי המין. אחרים חושבים שזה בהשראת פילוסופים קדומים, שהאמינו שהלב הוא מקום מושבה של הנשמה והמרכז הרגשי.

עם הזמן, צורות לב נשארו פופולריות באמנות דקורטיבית ובהרלדיקה, אך לא זכו לחיבור חזק עם אהבה עד המאה השלוש עשרה. רק בימי הביניים, התפיסה של אהבה חצרונית הובילה לאיורים נוספים המפארים את הרומנטיקה. לעתים קרובות השתמשו בצורת הלב כסמל לאהבה, אולם צורתו עדיין לא הייתה הצורה המוכרת לנו כיום- הוא דמה יותר לאצטרובל והשפיץ שלו פנה כלפי מעלה. הדבר השתנה במאה החמש עשרה, כאשר סמל הלב הפך דומה למה שאנו משתמשים בו היום, ואף קיבל את מקומו בחפיסת הקלפים.

כיום אימוג'י לב אהבה אדום קלאסי, המשמש לביטויי אהבה ורומנטיקה הוא אימוג'י הלב הפופולרי ביותר. באופן דומה, הלב מופיע פעמיים מתוך חמש ברגשונים של פייסבוק: הן ברגשון "אהבה" והן ברגשון "אמפתיה". גם באינסטגרם, אייקון הלב משמש כדי לסמן אהבה לפוסט, ובאתרי קניות רבים האייקון משמש ליצירת רשימת הפריטים המועדפים.
באופן אישי, אמוג'י הלב המועדף עלי הוא אמוג'י לב אדום בווצאפ, שכששולחים אותו לבד הוא מופיע בגודל של מדבקה ועם אנימציה של פעימות.
לוגו
חברה או מותג היא ישות מדומיינת. הדבר נכון בין אם המותג מספק שירותים או מוצרים פיזיים (כמו לדוגמה טלפונים של שיאומי). שיאומי כחברה היא עדיין ישות מדומיינת. אין אדם אחד שהוא חברת שיאומי, כמו שאין מוצר אחד ויחיד שהוא חברת שיאומי. חברת שיאומי מורכבת מהרבה מאוד בעלי תפקידים, חומרי גלם, מוצרים, חוקי עזר פנימיים וחוקים של מדינות שבהן היא פועלת. כדי לתת נראות לחברה יש צורך לזקק את הערכים שלה לסמל ויזואלי נהיר וזכיר. לשם כך מיועד הלוגו. לוגו הוא הביטוי הויזואלי של ישות עסקית. הוא הפנים של המותג, ומבטא את קיומו במרחב הגשמי. הוא מסמל את הרעיון המופשט שהיא החברה.

לוגו יכול להיות מורכב מסמל, פיקטוגרמה, ציור קטן כמו ההירוגליפים של מצריים העתיקה. הוא יכול להיות גם טקסט קצר או שם. לוגו יכול להיות גם שילוב של פיקטוגרמה וטקסט.
מה הקשר?
כיום צורת הלב נמצאת בכל מקום סביבנו, והיא מסמלת מגוון רחב של משמעויות: אהבה רומנטית, אמפתיה, חברות, העדפה ואפילו בריאות הלב, בריאות באופן כללי או חיים.
על אף המשמעויות הרבות הנקשרות בסמל, הפשוט גרפית, ניתן להבין את משמעותו בהקשר בו הוא מופיע בקלות יחסית. זוהי מעלה מיוחדת לסמל גרפי, וניתן ללמוד ולהקיש ממנו גם בעבור עיצוב לוגו. אין פירוש הדבר דווקא לעצב לוגו בצורת לב, אלא ללמוד מצורת הלב כפי שהתפתחה במשך השנים על מנת לעצב לוגו ייחודי, המשרה את זהות המותג וערכיו באותה קלות ההבנה כמו שצורת הלב עושה זאת.
הסוד טמון בעיצוב שהוא מוכר מחד: מתקשר באופן אסוציאטיבי למשהו שהקהל מכיר (צורת לב אנטומי, זרעי צמח המקושר עם קיום יחסי מין או סמל לקיסוס המיוחס לנאמנות) ופשוט מאידך, ובכך הופך אותו לזכיר.
כמובן שקיימות עוד תכונות רבות של לוגו מוצלח, אבל התכונה החשובה ביותר של לוגו היא עקביות. שינוי הלוגו הוא אירוע משמעותי בחיי מותג. אפילו ששינוי כזה צריך להתבצע מעת לעת, (מתי ולמה משנים לוגו?) לאחר ההחלטה על נראות הלוגו, עליו להישאר בצורתו המוחלטת והקבועה בכל מופע ובכל פלטפורמה. אין לבצע בו שינויי צורה, צבע או אפילו פרופורציה. בתהליך מיתוג מקיף הדבר אף מוזכר באופן מפורש בספר מותג, המפרט את כל הכללים לביטוי גרפי של זהות המותג. צורתו של הלב לא השתנתה לאורך מאות שנים, וכך המשמעות שהוא נושא איתו נותרה גם היא עקבית, ברורה ומובנת.
אז איך הלוגו מבטא את ערכי המותג שלך? זהו אחד מנושאי הדיון האהובים עלי. השאירו תגובה או צרו קשר בפרטי.
Comments